Zelf leggen

Zelf leggen waar moet je op letten       

Zoals gezegd is het zelf maken van een sedumdak niet heel moeilijk. Een goede voorbereiding is hierbij het halve werk. Om te zorgen dat de aanleg van je groene dak ‘van een leien dakje’ gaat is het belangrijk om de volgende zaken vooraf uit te zoeken.

Geschiktheid van het dak

Controleer van te voren altijd eerst het dak waarop het sedum komt te liggen. Zo voorkom je problemen tijdens of na de installatie. Verzeker je ervan dat je dakbedekking water­dicht is en de constructie sterk genoeg is om het gewicht van het sedumdak te dragen. Een regulier sedumdak kan  in natte perioden bijvoorbeeld al snel 80-100 kg per m2 wegen. Raadpleeg een constructeur of bouwkundig adviseur indien je hierover twijfelt.

Ook moet het dak toegankelijk blijven voor het minimale onderhoud dat een sedumdak vraagt. Denk bijvoorbeeld aan het incidenteel bewateren, plukken van onkruid en het controleren van de waterafvoeren.

Een beetje schaduw is niet erg. Sedum groeit het best wanneer de planten minimaal vier uur per dag direct zonlicht krijgen.

1. De juiste voorbereiding

Voordat je begint is het handig om alle benodigde materialen alvast klaar te leggen.

Zorg ook dat je de hemel water afvoeren alvast in kaart hebt gebracht, zodat je deze straks niet per ongeluk afdekt. Breng alvast eventuele blad of bolroosters aan, in de gaten van de aanwezige afvoeren.

Heb je een handleiding bij je bestelling gekregen, lees deze dan ook alvast helemaal door.

Wanneer je op hoogte werkt, denk dan aan de veiligheid van jou en je omgeving. Ga niet het dak op bij vorst en harde wind, sta zo min mogelijk met je rug naar de dakrand, loop nooit achteruit en verzwaar materialen die weg kunnen waaien.

Begin met het schoonvegen van het dak met een (zachte) bezem. Maak het dak zo droog mogelijk, zodat je mogelijke beschadigingen of scheurtjes in de dak­bedekking kunt zien.

Tips bij deze stap:

Leg ook een vuilniszak, handveger en blik klaar, om het opgeveegde materiaal af te kunnen voeren.

Indien je alle materialen van te voren het dak op tilt, leg dan niet alles op 1 plek maar verspreid het gewicht.

Vergeet niet vooraf de weersverwachting te checken.

2. Wortelwerende folie of beschermdoek aanbrengen

Je legt een sedumdak aan met de bedoeling dat deze tientallen jaren zonder problemen blijft liggen.

Hoewel recent aangebrachte dakbedekking meestal wortelwerend is, zou het zonde zijn wanneer er lekkage ontstaat door uitgroeiende wortels van de planten. Om deze reden raden we je aan altijd wortelbeschermingsfolie onder het groene dak aan te brengen.

Weet je zeker dat je dakbedekking wortelwerend is en gebruik je sedum­cassettes? Dan kun je de dakbedekking beschermen door gebruik te maken van beschermdoek. Hiermee voorkom je beschadiging en lekkages bij het plaatsen van de cassettes, door bijvoorbeeld steentjes, puin en houtsplinters. Beschermdoek is gemaakt van zacht materiaal (maar dus niet wortelwerend).

De folie of het doek wordt in banen, van dakrand tot dakrand, over het gehele dak gelegd.

Zorg bij gebruik van wortelwerende folie dat de banen ongeveer 15 cm met elkaar overlappen. Ook beschermdoek mag een stukje overlappen, zodat alles goed aansluit.

Tips bij deze stap:

Gebruik voor het snijden een schaar, foliesnijder of haakmesje, om te voorkomen dat je in het dak zelf snijd.(leg je er een stukje hout of iets onder waar je op kan snijden)

Pas op dat je niet de gaten van je waterafvoeren afdekt.

Verzwaar tijdens het leggen de hoeken, zodat de foliedelen of doeken niet wegwaaien.

3. Drainage en filtervlies

De drainagelaag zorgt er voor dat overtollig regen water  dat niet door de planten wordt opgenomen kan wegvloeien. Meestal bestaat deze laag uit een mat met ‘noppen’ (kleine cupjes), die water kunnen vasthouden en waar tussen overtollig water kan weglopen.

Bovenop de drainagelaag leg je filterdoek of filtervlies. Dit dient als scheiding tussen de drainage en substraatlaag. Zo voorkom je dat kleine gronddeeltjes uit het substraat en ander materiaal in de drainage cupjes of in de afvoerwater komen.

De drainagemat wordt met het filtervlies naar boven geïnstalleerd. Zorg dat alle delen goed aansluiten en het filtervlies overlapt. De drainagematten zijn met een scherp mes of schaar op maat te maken. Let op dat je hiermee niet de bestaande dakbedekking beschadigd.

Alles­-in­-één drainagesysteem

Het door ons gebruikte drainage­systeem is een filterlaag, drainagelaag, beschermlaag en reservoir in één product. Hierdoor is de installatie van de drainagelaag snel en eenvoudig. Deze mat  gemaakt van gerecyclede materialen  beschermt de vegetatie tegen de opstuwing van water en slaat tegelijkertijd water op in het ingebouwde waterreservoir.

scheidingsprofiel om substraat tegen te houden

Leg je een sedumdak aan met voornamelijk substraatmix? Maak dan gebruik van een scheidingsprofiel (kantopsluitingsprofiel), om te voorkomen dat het substraat wegloopt.

 

4. Substraatlaag

De laag die de groei van de vegetatie bevordert en daarmee de basis van het groen dak is. In deze laag verankeren de wortels en halen de planten water, zuurstof en voedingsstoffen.

Voor deze stap kun je gebruik maken van substraatplaten, substraatmix of een combinatie van beide.

Heb je een kant en klaar groendakpakket aangeschaft met sedummatten of cassettes? Dan is er minder substraat nodig dan wanneer je de vegetatie zelf gaat planten of zaaien, met bijvoorbeeld losse sedumstekken.

Leg de platen of losse substraatmix niet te dicht op de dakrand. Houd 10-30 cm rondom over voor een vegetatie vrije zone (stap 6).

Indien je sub straatmix combineert met sub straatplaten, leg dan eerst de sub straatplaten neer en vul daarna kieren en gaten met substraat mix.

Tips bij deze stap:

Installeer substraatplaten met (werk)handschoenen aan, om jeuk en irritatie door de steenwolmatten te voorkomen.

Gebruik voor het snijden van substraatplaten een mes met een lang lemmet, zoals een broodmes of afbreekmes.

5. De sedumplanten (vegetatielaag)

Als laatste leg je de vegetatielaag aan, de laag met de sedumplanten. Begin bij de dakrand in een van de hoeken.

Sedumcassettes

Bij sedumcassettes zitten de planten al in de tray. Je hoeft de cassettes alleen maar stevig tegen elkaar op het dak te leggen. Sommige cassettes hebben een kliksysteem om ze aan elkaar te bevestigen.

Indien nodig kun je de cassettes met een scherpe zaag of slijptol bijsnijden om ze passend te maken.

 

Sedummatten

Sedummatten of sedumkruidenmatten worden vaak op rollen geleverd. Leg de eerste rol neer – bij voorkeur met twee personen  en rol deze voorzichtig uit. Leg de sedummatten strak tegen elkaar aan. Druk het sedum goed aan, zodat er goed contact is met het substraat.

Snijd of knip de matten bij waar nodig. Eventuele gaten kun je opvullen met losse stukjes sedum, deze groeien vanzelf weer vast.

6. Grindrand aanbrengen

Indien je rondom het groene dak ruimte hebt overgelaten voor een vegetatievrije zone, vul deze dan voorzichtig helemaal met grind

In plaats van grind kun je ook kiezen voor olivijn, een duurzamer alternatief.(olivijn is een mineraal gesteente dat beschikt over unieke eigenschap om CO2 uit de atmosfeer te ontrekken.

Door het siergrind als randafwerking langs eeen groendak toe te passen, draagt het nog meer bij aan een schone en gezonde lucht.

7. Bewateren

De laatste stap van dit stappenplan is het bewateren van je zojuist aangelegde sedumdak. Dit doe je zodat de sedumlaag na aanleg goed kan wortelen (hechten).

Gaat het dezelfde dag nog minimaal een half uur goed regenen? Dan kun je deze stap overslaan. Bij langdurig droog of warm weer moet je het dak de eerste 2-3 weken regelmatig water geven.

Alle stappen afgerond? Dan ben je klaar om jarenlang te gaan genieten van het door uw zelf gemaakte groene dak!

 

X