Veelgestelde vragen
Welke soorten sedum bestaan er?
Er zijn ongeveer 250 verschillende soorten sedum, elk met hun eigen unieke uiterlijke eigenschappen en bloeiperioden. Sommige soorten hebben prachtige gele bloemen, terwijl andere bekend staan om hun rode of felroze bloei. Ben je geïnteresseerd in deze bijzondere plantjes? Lees dan verder op deze pagina waar we je onder andere informeren over de kenmerken van het vetkruid en de verschillende sedum soorten die in onze sedum matten en cassettes te vinden zijn.
Welke soorten sedum zijn er.
Sedum acre
Sedum album Coral Carpet
Sedum sexangulare
Sedum hispanicum
Sedum floriferum
Sedum hybridum
Sedum reflexum Blue Spruce
Sedum reflexum Angelina
Sedum spurium Coccineum
Sedum spurium Summer Glory
Sedum spurium John Creech
Sedum takesimense.
Als je sedum matten of cassettes, koopt bestaan deze uit ongeveer 8 tot 12 verschillende soorten sedum. Door verschillende soorten met elkaar te combineren, creëer je een mooie variatie in kleur, hoogte en bloeiperiode.
Waarom een sedumdak bij Sedumdakleggen bestellen?
De producten van sedumdakleggen.nl bieden unieke kenmerken en voordelen. Zo zijn onze sedum matten en cassettes gemaakt van duurzame materialen en zijn ze gemakkelijk te installeren. Dit maakt ze ideaal voor het creëren van een groendak, wat niet alleen bijdraagt aan een duurzame toekomst, maar ook helpt bij het creëren van meer biodiversiteit, het verbeteren van de wateropslag en het verminderen van hitte in de zomermaanden.
Daarnaast zijn onze duurzame sedum producten ook zeer onderhoudsarm. Ze hebben nauwelijks water of voeding nodig en kunnen dus makkelijk worden onderhouden, wat tijd en geld kan besparen. Sedum heeft alleen twee keer per jaar onderhoud nodig. Bovendien zijn ze resistent tegen droogte en koude temperaturen, wat betekent dat ze goed tegen de elementen kunnen en zich kunnen aanpassen aan verschillende klimaatcondities.
Verder zijn onze sedum producten ook esthetisch aantrekkelijk. Ze komen in een breed scala aan kleuren en vormen, wat betekent dat je altijd een soort kunt vinden die bij je persoonlijke stijl en smaak past. En omdat ze zo licht van gewicht zijn, kun je ze makkelijk op elk dak plaatsen, wat betekent dat je kunt genieten van de visuele verfraaiing van een groendak, ongeacht waar je woont.
Tot slot bieden onze sedum producten ook tal van milieuvriendelijke voordelen. Zo nemen ze CO2 op en helpen ze bij het verminderen van stedelijke hitte-eilanden, wat betekent dat ze een positief effect kunnen hebben op het milieu en de levenskwaliteit in stedelijke gebieden.
Wat zijn de kosten van een groen dak?
Als je overweegt om een groen dak aan te leggen, zijn er een aantal factoren die bepalen wat de kosten zullen zijn. Zo spelen de grootte van het dak, de constructie en het type dakbedekking een rol in de prijs. Het is ook belangrijk om te weten dat een hellend dak soms extra maatregelen vereist om het groen te verankeren. Gemiddeld kun je uitgaan van een 100,- per vierkante meter voor sedum.
Een kleine opsomming over de verschillende factoren:
Aantal vierkante meters: Normaal geldt hoe meer vierkante meters je wilt bedekken, hoe hoger de kosten. Voor sedum reken je namelijk een prijs per vierkante meter.
Dakconstructie: De constructie van het dak moet stevig genoeg zijn om sedum te kunnen dragen. Is het onvoldoende dragend en wil je alsnog een groen dak laten realiseren? Dan is het noodzakelijk om de constructie te verstevigen. Dit zorgt uiteraard voor extra kosten.
Dakbedekking: Ook het type dakbedekking heeft invloed op de totale kosten voor het aanleggen van een groen dak. Sommige dakbedekking is namelijk niet geschikt om groen te dragen en kan beschadigen door wortelgroei. Het is dan noodzakelijk om de dakbedekking te vervanging voordat het groen kan worden aangelegd. Daarnaast moet de dakbedekking geen beschadigingen vertonen, omdat er dan gemakkelijk lekkage kan ontstaan. EPDM is het meest geschikt als basis voor sedum.
Hellingshoek van het dak: Platte daken met zowel zon als schaduw zijn het meest geschikt voor sedum. Wanneer je een hellend dak hebt, is het soms noodzakelijk om extra maatregelen te nemen om het groen te verankeren. Dit brengt meer kosten met zich mee.
Kosten terugverdienen
Ondanks de kosten die komen kijken bij het aanleggen van een groen dak, zijn er ook voordelen waar je op termijn op terug kunt verdienen. Als je een groen dak laat aanleggen, kun je op termijn profiteren van lagere energiekosten. Dit komt omdat een groen dak helpt om de temperatuur in het gebouw beter te reguleren. Zo kan het de hitte in de zomer afvoeren en de warmte in de winter behouden. Hierdoor hoef je minder gebruik te maken van verwarming en airconditioning, wat kan leiden tot lagere energiekosten.
Op lange termijn zijn er duidelijke voordelen van het aanleggen van een groen dak. Zo kan het bijdragen aan lagere energiekosten, een betere luchtkwaliteit en het verminderen van het stadseffect. Daarnaast kan het ook bijdragen aan een hogere waarde van het gebouw en kan het bijdragen aan een vergroening van de stad.
Ook voor vragen of advies kun je contact met ons opnemen.
Subsidie voor de kosten sedumdak
Steeds meer gemeentes geven subsidies voor de groene daken omdat het past in het duurzaamheidsplan van de gemeente. Een groen dak is goed voor het milieu, het klimaat én ook de huiseigenaar. Wil je een groen dak aan laten leggen en wil je weten of je de kosten voor een sedumdak deels kunt dekken? Vraag bij je gemeente om de mogelijkheden.
Ook voor vragen of advies kun je contact met ons opnemen.
Biodiversiteit en milieubewust
Naast alle voordelen in en voor de woning, heeft het ook voordelen voor de biodiversiteit en het milieu. De kleine plantjes nemen een groot gedeelte van de neerslag op. Vervolgens wordt het vocht langzaam afgegeven aan de omgeving. Het is dus een hele goede waterbuffer bij wateroverlast. Daarnaast is het positieve effect op de biodiversiteit een ander voordeel van een groen dak. Het verbetert namelijk de leefomgeving van onder andere vogels, insecten en vlinders. Het heeft niet alleen een positief effect op de leefomgeving van dieren en insecten, maar ook op die van ons. De kleine plantjes filteren namelijk fijnstof uit de lucht en zetten CO2 om in zuurstof, wat zorgt voor een schonere lucht. Tot slot kan een groen dak ook bijdragen aan een verhoogde milieubewustzijn van de eigenaar van de woning.
Sedum is een enorme magneet voor alle flora en fauna groot en klein, bijen zijn er dol op!
Wat is het verschil tussen sedum cassettes en sedum matten?
Als je je aan het verdiepen bent in het aanleggen van een groendak dan ben je vast de woorden sedum cassettes en sedum matten tegengekomen. Je hebt namelijk cassettes of matten nodig om je groendak te realiseren.Het verschil tussen sedum cassettes en sedum matten. Om te weten wat de verschillen zijn tussen de matten en cassettes leggen we je allereerst uit wat dit inhoudt
Wat zijn sedum cassettes?
Sedumcassettes kan je eigenlijk zien als een soort sedumtegels. De cassettes zijn rechthoekig of vierkant van vorm en kunnen daarom makkelijk gelegd worden. Ze zijn in vergelijking met sedummatten erg licht en bevatten alles om direct een groendak te realiseren.
Wat zijn sedum matten?
Een sedummat kan je zien als een grote rol grond met daarop vetplantjes, de sedum. Qua vorm erg te vergelijken met een grasmat. Het leggen van deze matten kost meer tijd ten opzichte van de kant en klare cassettes. Je hebt daarom ook meer producten nodig om aan de slag te gaan, want je werkt met losse lagen.
Wat is het verschil tussen sedum cassettes en sedum matten?
Zoals je hierboven al gelezen hebt is het grootste verschil tussen de matten en de cassettes de vorm. Zo bestaan de matten uit een lap grond met daarop de sedumplantjes. De sedum cassettes daarentegen zijn kant en klare bakken met als bovenste laag sedum. Voor het aanleggen van de sedummatten heb je complementaire producten nodig als onderdoek, drainage, substraat en grind. Bij sedumcassettes is het enige wat je nodig hebt onderdoek en eventueel grind. Daarnaast zijn cassettes makkelijker te leggen dan matten.
We zetten de verschillen tussen sedumcassettes en sedummatten even kort voor je op een rij:
Sedummatten
Een mat grond met sedumplantjes
Zwaar
Moeilijker te leggen
Aanvullende benodigdheden nodig
Goedkoper dan sedumcassettes
Sedumcassettes
Kant en klare tegels
Licht
Makkelijk aan te leggen
Prijziger dan sedummatten
Verbeteren van de waarde van de woning
Een ander voordeel van een sedumdak heeft te maken met de waarde van de woning. Groene daken kunnen de waarde van een woning aanzienlijk verhogen, omdat ze tal van voordelen bieden voor zowel de eigenaar als voor het milieu. Hieronder bespreken we enkele manieren waarop groene daken de waarde van een woning kunnen verhogen.
Een groen dak de energiekosten van een woning verlagen. Door de warmte van de zon te reguleren, kan een groen dak bijdragen aan een lagere energierekening. Dit kan de waarde van een woning verhogen, omdat potentiële kopers geïnteresseerd zijn in energiezuinige woningen.
Voor potentiële kopers die geïnteresseerd zijn in een gezonde en veilige leefomgeving verhoogd het de waarde van de woning ook. Planten absorberen namelijk CO2 uit de lucht en produceren zuurstof, waardoor de luchtkwaliteit verbeterd wordt.
Een groen dak kan ook de esthetische waarde van een woning verhogen. Een groen dak geeft een woning een groene oase waar men van kan genieten.
Een dak met groen gaat langer mee dan een dak met normale dakbedekking. Groene daken gaan maar liefst 60 jaar mee, mits het goed onderhouden wordt. Ter vergelijking: een bitumen dak gaat ongeveer 20 jaar mee.
Hoger rendement zonnepanelen: Het groen heeft ook een positief effect op het rendement van je zonnepanelen. Je dak wordt namelijk veel minder warm door zoninstraling. Hierdoor kan de warmte van de zonnepanelen beter afgevoerd worden, waardoor het rendement stijg met 9 tot 16 procent.
Is een sedumdak isolerend?
Een sedumdak heeft een hoge isolatiewaarde. Uiteraard zijn er wel een aantal voorwaarden die bepalen in hoeverre jouw groendak isolerend is. Sedumdaken zijn er namelijk in veel verschillende soorten en maten. Zo zijn onder andere de dikte van het sedum en de ligging van het dak belangrijk voor de isolatiewaarde van het groendak.
In de zomer kan de temperatuur van bitumen op je dak oplopen tot wel 70 graden Celsius. Alle zonne-energie van het zwarte of grijze dak wordt geabsorbeerd en geleid naar de dakconstructie daaronder. Bij planten is dat anders. Zij geleiden namelijk maar 60% van de zonne-energie en geven ongeveer 13% van de energie af aan de lagen daaronder. Planten reflecteren namelijk 27% van de energie. Deze energie kan niet meer het huis naar binnen gaan.
Een andere factor die meespeelt bij planten is de verdamping van water. Net als mensen zweten planten bij hitte. Omdat voor het verdampen van het vocht veel energie nodig is, koelt de omgeving direct goed af. Dit betekent dat van de 73% zonne-energie die planten opnemen, 60% wordt omgezet in verdamping. Er blijft dan nog maar 13% energie over die afgegeven wordt aan de dakconstructie. Daarbij zorgt de substraatlaag ook nog voor behoorlijk wat isolatie.
Isolatiewaarde per seizoen
De isolatiewaarde van je groendak verschilt ook in de zomer en winter. Dit is voornamelijk afhankelijk van de vochtigheid. Wanneer in de zomer de vegetatielaag en de lagen daaronder droog zijn, is de isolerende werking het grootst. De warmte kan hierdoor namelijk goed weerkaatst worden. Met te vochtige lagen in de winter neemt het isolerende effect af. Er gaat zo namelijk zonne-energie verloren die eigenlijk nodig is voor het tegenhouden van de kou en het warmhouden van de woning.
We kunnen concluderen dat de isolerende waarde van een sedumdak zeker de moeite waard. In de meeste onderzoeken blijkt dat dit type dak een isolatiewaarde van 0,3 (R-waarde) of hoger heeft. Uiteraard zijn er verschillende omstandigheden die deze waarde hoger of lager laten uitvallen.
Verbeteren van het klimaat in de woning
Één van de voordelen van een sedumdak heeft te maken met het klimaat in de woning. Een groen dak zorgt voor een beter binnenklimaat. Met groen verhoog je de isolatie van je dak. In de zomer wordt de warmte beter buiten gehouden en in de winter blijft de warmte beter binnen. De isolerende werking verlaagt het energieverbruik en uiteindelijk de energiekosten. Het reguleert de tempratuur in de woning of het gebouw. Planten nemen namelijk de warmte op en geven deze af aan de lucht, waardoor de temperatuur in de woning aangenamer wordt. Dit betekend dat de verwarming en airconditioning minder ingezet hoeven te worden. Hierdoor kun je besparen op de energiekosten én laten we eerlijk zijn, dat wilt momenteel iedereen. Naast een goede isolatie en besparingsmogelijkheden, hebben de plantjes ook een geluidwerende functie. Harde geluiden worden geabsorbeerd door de plantjes. Het brengt daarom zowel binnen als buiten meer rust.
Wanneer moet ik mijn groendak aanleggen?
Een groendak of sedumdak kan in principe in elk seizoen worden aangelegd. Ieder seizoen brengt echter wel zijn voor- en nadelen met zich mee. Daar willen we je graag meer informatie over geven. Hieronder vind je daarom de verschillende seizoenen op een rij en hun voor- en nadelen.
Lente: De lente is een uitstekend seizoen om je groendak aan te leggen. Het sedum wat je aanbrengt op het dak is in deze periode in een groeispurt. Wanneer je het aanlegt, zul je direct resultaat zien. Een ander voordeel is dat het in de lente regelmatig regent, waardoor het sedum vanzelf voldoende vocht krijgt. Je hoeft daarom het dak niet extra te bevochtigen. Je groendak is dan gelijk helemaal klaar voor de zomer en zorgt voor heerlijke verkoeling.
Zomer: In de zomer is het meestal lekker weer, je hebt dus tijdens de aanleg geen last van gladde of vochtige daken. Waar je echter wel op moet letten, is dat het groen voldoende vocht krijgt. Zeker in droge periodes is het noodzakelijk dat de net aangelegde plantjes dagelijks water krijgen voor 2 tot 4 weken. Hier moet je rekening mee houden wanneer je aan de slag gaat in de zomer.
Herfst: In het najaar steken de meeste planten hun energie in het aanmaken van een sterk wortelstelsel. Dit is ook direct het grote voordeel van het aanleggen van sedum in de herfst. Het groen krijgt in de winter voldoende tijd om sterk te wortelen, waarna het in de lente volop tot bloei kan komen. Je moet er echter wel op letten dat het groendak vrij blijft van bladeren. Dit kan de groei namelijk belemmeren.
Winter: Ook in de winter kun je prima een groendak (laten) aanleggen. Een voorwaarde is wel dat het niet vriest. Verder moet je er rekening mee houden dat de plantjes in deze periode niet goed kunnen groeien door de lage temperatuur.
Wil je meer weten over de voor- en nadelen van de verschillende seizoenen bij het aanleggen van een groendak? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten vertellen je dan graag meer over het proces en voorzien je van advies op maat.
Hogere kosten voor de aanleg.
Het aanleggen van groene daken kost aanzienlijk meer dan reguliere dakbedekking. Het is verstandig om hier vooraf rekening mee te houden.
Hier staat wel tegenover dat het op de lange termijn weer geld kan opleveren. Met groen daken kun je namelijk energiekosten besparen door de isolerende werking. Verder bieden veel gemeentes en provincies in Nederland de mogelijkheid om subsidie aan te vragen.
Heeft u hulp nodig bij de aanvraag van subsidie, We helpen u graag veder. Via onze offerte aanvraag helpen we u graag veder :
Wat zijn de nadelen van groene daken?
Nadelen groendak
Groene daken brengen ontzettend veel voordelen met zich mee, maar uiteraard kleven er ook nadelen aan het groen dak. Om ervoor te zorgen dat je goed geïnformeerd de juiste beslissing kunt nemen, zetten we hier de belangrijkste nadelen voor je op een rij:
Welke dakbedekking kan onder een sedumdak?
Deze soorten dakbedekking zijn geschikt voor een sedumdak:
EPDM
Bitumen
Betondaken
Daarnaast speelt ook de helling van het dak een rol. Platte daken zijn uiteraard zeer geschikt, maar ook op hellende daken tot 45 graden kan een sedumdak aangelegd worden.
Sedum op schuin dak
Sedum op een schuin dak plaatsen
Een groen dak laten leggen is populairder dan ooit door zijn unieke eigenschappen. Daarnaast brengt het heel veel voordelen met zich mee. Deze hardnekkige plant groeit uitstekend op schuine daken en heeft weinig onderhoud nodig. Natuurlijk kun je zelf aan de slag gaan met de aanleg, maar nog makkelijker is het om de klus uit handen te geven aan een expert. Vooral sedum op een schuin dak kan een lastig klusje zijn.
Sedum op een schuin dak
Misschien vraag je jezelf af; hoe schuin mag mijn dak zijn. Bij een schuin dak maken wij graag gebruik van sedummatten. De sedummatten worden op het dak uitgerold. Bij een hellingshoek van maximaal 35% blijven de matten keurig liggen. Is je dak steiler? Dan maken wij gebruik van hulpmiddelen om de sedum op hun plek te houden.
Onderhouden van Sedum
Sedum is aantrekkelijk en een mooie aanvulling op het schuine dak. Sedum is een goede keuze voor gebieden met weinig zonlicht, omdat ze vaak in de schaduw kunnen groeien. Dit maakt hen geschikt voor gebieden die moeilijk te beplanten zijn, zoals een schuin dak. Sedummatten zijn vaak gemakkelijk te verzorgen en te onderhouden. Ze vereisen geen extra water, tenzij er bijzonder weinig neerslag valt. Om jouw sedum mooi en gezond te houden adviseren wij 1 – 2 keer in het jaar te bemesten met sedummix.
Voordelen van een sedum (schuin)dak
Dat een sedum dak populair is door de vele voordelen, is inmiddels bekend. Hieronder hebben we een opsomming gemaakt van de meest bekende voordelen. Enkele voordelen zijn:
Geluid demping: Sedum helpt bij het dempen van geluid, waardoor het een rustige leefomgeving creëert.
Esthetische verbetering: Sedum biedt een mooie, groene dakbedekking die het uiterlijk van uw pand aanzienlijk kan verbeteren.
Waterbesparing: Omdat Sedum wateropname verbetert en vasthoudt, kunt u water besparen door het beplanten van uw schuine dak met Sedum.
Milieuvriendelijk: Sedum helpt bij het verbeteren van de luchtkwaliteit, het verminderen van het stedelijke warmte-eiland effect en het bevorderen van biodiversiteit.
Met sedum op uw schuine dak kunt u dus niet alleen het uiterlijk van uw pand verbeteren, maar tevens een positieve bijdrage leveren aan de omgeving.
Geschikt dak
Naast de dakbedekking zijn er nog een aantal factoren die bepalen of je dak geschikt is voor sedum. Wij zetten deze verschillende punten voor je op een rij:
De dakconstructie moet het gewicht van een sedumdak kunnen dragen. Volledig verzadigd wegen de verschillende lagen ongeveer 80 kg per vierkante meter.
De dakbedekking moet waterdicht zijn. Is de dakbedekking ouder dan 10 jaar, dan is het van belang dat er geen vervormingen of beschadigingen aanwezig zijn.
De dakranden moeten hoog genoeg zijn. Je kunt uitgaan van ongeveer 12 centimeter hoogte. Wanneer dit niet het geval is, moet het sedum een stuk van de rand af gelegd worden.
Er moet een goede waterafvoer aanwezig zijn. Zo voorkom je dat het dak volledig volloopt en er problemen ontstaan.
Welke daken zijn niet geschikt voor sedum
Uiteraard zijn er ook daken die niet geschikt zijn voor sedum. Wij zetten ze hier voor je op een rij:
Zinken daken: Zink is niet waterdicht wanneer er constant vocht of vochtig materiaal aanwezig is. Daarnaast is zink niet bestendig tegen de zuren die afgegeven worden door de plantjes.
Golfplaten: Golfplaten zijn niet geschikt omdat ze te zwak zijn om het volledige gewicht te dragen.
Daken met dakpannen: Sedum kan niet over dakpannen heen gelegd worden. Voordat je het kan aanbrengen moeten de dakpannen verwijderd worden en een nieuwe dakbedekking worden aangelegd.
Meer weten over groene daken?
Het mag duidelijk zijn, een groen dak kan de waarde van een woning aanzienlijk verhogen door de vele voordelen die het biedt voor zowel de eigenaar als voor het milieu.
Lekkage
Lekkage kan voornamelijk ontstaan bij intensieve groen daken. Bij deze daken is het van belang dat je een goede opbouw creëert met een sterke barrière laag. Deze barrière laag voorkomt dat het dak wordt aangetast door wortelgroei. Er is namelijk een kleine kans dat de wortels door deze barrière heen groeien, het dak aantasten en daarmee lekkage veroorzaken. Om dit te voorkomen kun je jaarlijks de te grote planten uit je groendak verwijderen.
Heb je een extensief groendak? Dan zal lekkage door wortelgroei vrijwel nooit voorkomen. Bij een extensief dak met alleen sedummatten of sedum cassettes is de beplantingslaag namelijk veel dunner.
Het dragend vermogen van het dak.
Sedum en andere soorten groen zijn over het algemeen zwaarder dan reguliere dakbedekking. Het is daarom van belang dat je dak dit extra gewicht kan dragen. We raden aan om je dak vooraf goed te inspecteren. Sedum cassettes of matten zijn een stuk minder zwaar dan het groen op intensieve groen daken en zorgen daarom meestal voor geen problemen.
Bij het aanleggen van een groen dak is niet alleen het dragend vermogen van belang, maar ook de dakhelling. Platte en licht hellende daken zijn het meest geschikt. Bij een extensief systeem met sedum geldt een maximale hellingshoek van ongeveer 45 graden.
Heeft uw behoefte aan meer informatie over deze nadelen van een sedumdak? Dan kun je altijd contact opnemen met onze specialisten. Zij vertellen je er graag meer over.
Nieuwsgierig: stel je vraag
Al met al bieden onze sedum producten een unieke combinatie van duurzaamheid, onderhoudsgemak, esthetische aantrekkelijkheid en milieuvriendelijke voordelen. Ben je geïnteresseerd in het creëren van een groen dak én wil je meer weten welke soorten sedum het beste bij je passen? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie en advies op maat. Wij helpen je graag en zijn altijd bereid om al je vragen te beantwoorden.
Hoe leg je een sedumdak aan?
Inspectie van het dak.
Onderzoek vooraf uitvoerig of jouw dak geschikt is voor de aanleg van sedum. Kan je dak het gewicht van de verschillende lagen dragen? Je kunt uitgaan van een gewicht van circa 80 kilogram per vierkante meter.
Ook de helling van je dak speelt een rol. Sterk hellende daken moet je voorzien van een anti-afschuifsysteem. Dit systeem bestaat uit roosters of rasterplaten waar de plantjes zich aan kunnen hechten.
Aanbrengen van bescherming en drainage.
Wanneer je een sedum pakket hebt gekocht, kun je aan de slag gaan met de aanleg. Veeg je dak eerst goed schoon en verwijder alle onregelmatigheden. Daarnaast moet het afvoersysteem van het dak in orde zijn. Let erop dat de dakranden een minimale hoogte van 6 centimeter hebben. Vervolgens kun je het onderdoek aanbrengen op het dak. Dit is een wortelwerend onderdoek wat de dakbedekking beschermt en zorgt voor een gelijke drukverdeling. Voor een optimale drainage leg je een drainagedoek over het onderdoek. Dit drainagedoek raden wij zeker voor platte daken aan. Het zorgt er namelijk voor dat overtollig water goed afgevoerd word. Bij een sterk hellend dak plaats je rasterplaten over het onderdoek.
Verbeteren van de afwatering.
Voor een optimale afwatering snij je het onderdoek kruiselings in bij de waterafvoer. Het overtollige water krijgt zo de kans om weg te stromen via de regenpijp. Rond de afvoer leg je ook een laag grof grind. Dit voorkomt verstoppingen. Verder breng je het grind aan langs de muren, dakranden en andere doorvoeren. Verzwaar de dakranden eventueel met smalle betontegels wanneer er sprake is van een sterke wind op het dak.
Het aanleggen van de substraatlaag en het sedum.
Na het aanleggen van de basis begin je met het aanbrengen van de substraatlaag. De substraatlaag is de voedingsbodem voor het sedum. Op de substraatlaag leg je daarna de sedummatten. Maak gebruik van een stanleymes om de sedummatten op maat te maken.
Water geven.
Nadat de lagen helemaal goed zijn opgebouwd, is het van belang dat je de plantjes direct water geeft. In een lange, droge periode raden we zelfs aan om twee weken dagelijks water te geven. Zo zorg je ervoor dat je plantjes snel mooi groen worden.
Heeft uw na het lezen van dit stappenplan voor de opbouw van een sedumdak nog vragen?
Dan kun uw altijd contact opnemen met de specialisten van Sedum dak leggen. Wij voorzien uw graag van advies op maat. Uiteraard kun uw bij ons ook altijd bellen of mailen als uw een sedumdak wilt laten aanleggen door onze professionals,
Welk onderhoud is er nodig voor een sedumdak?
Welk onderhoud is er nodig voor een sedumdak?
Een groot voordeel van sedum is dat het heel weinig onderhoud vereist. Dat betekent echter niet dat je helemaal nooit wat hoeft te doen aan je groendak. Om je sedumdak in topconditie te houden, is het van belang dat je een paar keer per jaar onderhoud uitvoert. We zetten een vijftal kleine onderhoudsklussen voor je op een rij die er voor zorgen dat jouw sedum er altijd perfect bij ligt:
Controleren van de dakbedekking.
Het is aan te raden om ongeveer tweemaal per jaar je dakbedekking te controleren. Je checkt dan op zichtbare scheuren en openstaande randen. Probeer deze zo snel mogelijk te repareren om lekkage te voorkomen.
Controleer de afvoeren: Een goede afwatering is erg belangrijk voor een sedumdak. Houd daarom je afvoeren goed in de gaten en verwijder eventueel vuil. Zorg er daarnaast ook voor dat de grindrand vrij is van onkruid en sedum.
Maak het boldraadrooster regelmatig schoon: Ook het schoonhouden van het boldraadrooster bevordert de waterafvoer.
Bemest het sedum: Door het sedum in het voorjaar langwerkende sedummest te geven, krijgt het voldoende voeding. Weet je niet precies wanneer je sedum mest nodig heeft, dan is het ontstaan van mos en verkleuring van de plantjes een goede indicatie. Voor meer informatie over het bemesten kun je altijd contact opnemen met onze specialisten.
Verwijder een aantal keer per jaar het onkruid: Een ander belangrijk onderdeel van het onderhoud is het verwijderen van onkruid. Dit hoeft maar een paar keer per jaar te gebeuren. Verwijder de grassen en ander onkruid al voordat ze in de bloei komen. Zo voorkom je dat ze zich verder verspreiden. Verwijder het handmatig. Eventuele mossen op je dak bestrijd je met kalk.
Heb je behoefte aan tips voor het onderhoud van je sedumdak? Of wil je meer weten over de producten die je nodig hebt voor het onderhoud? Neem dan contact op met Sedum dak leggen. Wij beantwoorden al je vragen aangaande groene daken en voorzien je van advies op maat.
Waarom is bemesten van een groendak belangrijk?
Er zijn verschillende redenen waarom het bemesten van je groendak belangrijk is. Wij zetten er een aantal op een rij:
Mest zorgt voor een goed ontwikkelt en sterk wortelstelsel.
Mosgroei vormt een gevaar voor sedum. Wanneer er niet voldoende meststoffen worden toegediend, zal er mosgroei ontstaan dat het sedum op een gegeven moment kan verdrijven.
Mest stimuleert de ontwikkeling van bloemen.
Tijdens de groei periode zal het sedum door de mest optimaal kunnen ontwikkelen tot sterke planten.
Welke mest moet ik gebruiken?
Voor het onderhoud van je sedumdak kun je niet zomaar iedere mestsoort gebruiken. Kies liever voor een speciale sedum onderhoudsbemesting. Dit zijn speciaal ontwikkelde, zeer langzaam vrijkomende sedummest korrels die je sedumdak mooi en gezond houden.